Jakiego sprzętu potrzebujesz, aby prowadzić firmę cateringową?

Jakiego sprzętu potrzebujesz, aby prowadzić firmę cateringową?

Coraz więcej lokali świadczy usługi cateringowe, jak również powstaje wiele firm cateringowych skoncentrowanych na gastronomicznej obsłudze imprez. Chcąc rozpocząć swoją przygodę z cateringiem, warto jest odpowiednio wcześniej skompletować niezbędny sprzęt, aby już na początku działalności uniknąć problemów z podgrzewaniem potraw i ich przechowywaniem. Czego będziesz potrzebować, aby prowadzić firmę cateringową? Jaki sprzęt i akcesoria powinny znaleźć się na Twojej liście zakupów?

Jakiego sprzętu do firmy cateringowej?

Bez czego nie może istnieć żadna firma cateringowa? Na pewno niezbędne do świadczenia tego rodzaju usług są podgrzewacze. Mają one szerokie zastosowanie w branży gastronomicznej, są przeznaczone do podtrzymywania odpowiedniej temperatury potraw. Wśród szerokiej gamy podgrzewaczy do dyspozycji lokali cateringowych są m.in. podgrzewacze elektryczne. Warto zwrócić uwagę, czy posiadają funkcję regulacji temperatury i czy pokrywa wykonana jest z tworzywa odpornego na wysokie temperatury, czyli ze stali nierdzewnej. Innym ciekawym sprzętem o podobnym przeznaczeniu jest most grzewczy na podczerwień, który dodatkowo umożliwia efektowną prezentację dań.

Obok podgrzewaczy na wyposażeniu kuchni do cateringu muszą znaleźć się pojemniki termoizolacyjne. To w nich bezpiecznie przechowujemy i transportujemy żywność. Pozwalają utrzymać odpowiednią temperaturę dań bez utraty aromatu i smaku. Pojemniki mogą mieć różną pojemność, warto mieć zarówno mniejsze, jak i większe, co pozwoli Ci na obsługę praktycznie każdej imprezy i jednocześnie na dostarczanie gotowych dań na zamówienie. Ponadto potrzebować będziesz kociołek, a najlepiej kilka o różnej pojemności. Przechowuje się i podgrzewa w nich w szczególności zupy, ale równie dobrze może posłużyć Ci do dań jednogarnkowych. W firmie cateringowej nie może także zabraknąć termoportów do transportowania gotowych dań. Dostępne są w kilku wariantach – z pokrywą lub drzwiczkami. Możesz w nich przechowywać jedno danie lub kilka dań.

Z pewnością przydadzą Ci się także dyspensery, które pozwalają dozować określoną ilość produktu, np. sosu, soku, mleka lub płatków śniadaniowych. Nie tylko są praktycznymi gadżetami, lecz także cechują się estetycznym i nowoczesnym wyglądem. 

Dodatkowe wyposażenie cateringowe

Każdy właściciel firmy cateringowej ma świadomość, że utrzymanie odpowiedniej temperatury potraw, ich łatwy transport oraz możliwość podgrzewania w dowolnym miejscu to nie wszystko, na czym powinien się skoncentrować. Równie ważna jest prezentacja dań, szczególnie zimnych przekąsek i słodkości. Do ich ekspozycji posłużą Ci patery w różnych kształtach i wielkościach. Wykonane ze stali nierdzewnej, są łatwe w utrzymaniu czystości, cechują się uniwersalnym i ponadczasowym wyglądem. Warto mieć także tace i pakowarki próżniowe, a także dystrybutory wody, ekspozytory bufetowe, stojaki i witrynki. Dzięki nim będziesz mógł zaoferować swoim klientom znacznie więcej.

Zadbaj o jakość i smak swoich potraw, ale nie zapominaj też o ich prezentacji. Od firm cateringowych i ich sprzętu oczekuje się coraz więcej, warto więc już na początku zadbać o swojego klienta, budując pozytywny wizerunek marki.

Produkt dodany do porównania