Ekspresy do kawy
Znaleziono 145 produktów.
Papierowy filtr koszykowy 1000 szt. 190014
Ekspres do kawy KV1 Comfort 190031
Odkamieniacz F1L 173277
Środek do czyszczenia przewodów mleka F1 173282
Filtr do wody KV1 109865
Filtr do wody KV1 109865
Pojemnik na odpady 7.270.619.101
Pojemnik na odpady
7.270.619.101
Dzbanek do mleka i wody - stalowy 1
Dzbanek do mleka i wody - stalowy 2
Dzbanek do mleka 350 ml I MK03B
Dzbanek do mleka 350 ml I MK03W
Dzbanek do mleka 950 ml I MK10
Dzbanek do mleka 590 ml I MK06
Dzbanek do mleka 350 ml I MK03
Młynek do kawy Simonelli WHITE MDXS
Dedykowany młynek do kawy Simonelli
MDXS WHITE
EMC 1P/B/C Ekspres do kawy 1-grupowy
EMC 2P/B/C Ekspres do kawy 2-grupowy
CDM 1P/TS/WH Ekspres do kawy 1-grupowy biały
CDC 2P/TS/BL Ekspres do kawy 2-grupowy czarny
CDC 2P/TS/WH Ekspres do kawy 2-grupowy biały
BI - 1 Młynek do kawy BRASIL INOX
Kenia Tron Młynek do kawy automatyczny
Tabletki do mycia ekspresów 10szt./blister w...
Profesjonalny płyn do czyszczenia instalacji...
Tabletki do mycia ekspresów 25 szt./puszkę
Odkamieniacz do ekspresów - tabletka 30 (18g)
Ekspresy do kawy gastronomiczne
Niektórzy ludzie ekspres do kawy nazywają sercem kawiarni. Bez wątpienia jest to trafne stwierdzenie, ponieważ bez niego nie byłoby możliwe prowadzenie dobrego lokalu.
Jaki ekspres do kawy wybrać?
Na rynku można zetknąć się z różnymi rodzajami ekspresów do kawy: przelewowymi, ciśnieniowymi (ręcznymi lub automatycznymi). Wybór to kwestia indywidualna, uzależniona od preferencji i zapotrzebowania.
Ekspresy przelewowe to urządzenia najprostsze w konstrukcji i systemie parzenia kawy, który jest podobny do zalewania wodą kawy w filiżance. Są stosunkowo niedrogie i służą przede wszystkim do jednorazowego przygotowania większej ilości pobudzającego płynu, który później jest utrzymywany w odpowiedniej temperaturze (jeśli sprzęt wyposażony został w podgrzewacz).
Ekspresy ciśnieniowe mają więcej funkcji, bardziej skomplikowaną budowę i inny sposób parzenia, uzależniony od modelu sprzętu. Ogólna zasada ich działania polega na przepuszczeniu gorącej wody pod ciśnieniem przez zmieloną kawę, co powoduje skraplanie się czarnego naparu. Występują one w trzech wersjach: ręcznej, automatycznej i kapsułkowej.
Wersja manualna zwana inaczej kolbową lub dźwigniową charakteryzuje się dużą ilością parametrów, które można kontrolować oraz bardziej skomplikowaną obsługą. Jeśli taki ekspres nie posiada wbudowanego młynka należy pamiętać o jego dodatkowym zakupie. Ten typ ekspresów jest najczęściej wybieranym przez właścicieli punktów serwujących kawę i dbających o dobry poziom restauracji. Mimo tego kawa z ekspresu automatycznego nie odbiega pod względem jakości od tej wytwarzanej w ekspresie kolbowym. Za to jej przyrządzenie jest o wiele prostsze, ponieważ często obsługa ogranicza się do naciśnięcia odpowiedniego guzika. Wybór takiego urządzenia to doskonałe ułatwienie pracy i oszczędność czasu.
Poza tymi standardowymi ekspresami producenci oferują ekspresy na kapsułki, które są proste w konstrukcji i użytkowaniu, lecz stosować do nich można tylko jeden rodzaj kawy przewidziany przez producenta i zamknięty w specjalnie do tego przeznaczonych kapsułkach.