Dzbanek do spieniania mleka - czarny matowy
Dzbanek do spieniania mleka - czarny matowy / HENDI
451045
Znaleziono 155 produktów.
451045
451038
451021
na zamówienie
Dzbanek do mleka 950 ml I MK10
Dzbanek do mleka 590 ml I MK06
Dzbanek do mleka 350 ml I MK03B
Dzbanek do mleka 350 ml I MK03W
Dzbanek do mleka 350 ml I MK03
Filtr do wody KV1 109865
Automatyczny młynek do kawy z wyświetlaczem | Tron
Młynek do mielenia kawy - elektroniczny fe64e
Automatyczny młynek do kawy | F64E
Automatyczny młynek do kawy | F64EVO XGI
Automatyczny młynek do kawy | F4 ECO
Automatyczny młynek do kawy | żarnowy | Elektra MXDO złoty
Automatyczny młynek do kawy | żarnowy | Elektra MXDC
Automatyczny młynek do kawy | żarna 68 mm | Elektra MSC68
na zamówienie
ASCOR Express środek do czyszczenia ekspresów
Pojemnik na odpady
7.270.619.101
Niektórzy ludzie ekspres do kawy nazywają sercem kawiarni. Bez wątpienia jest to trafne stwierdzenie, ponieważ bez niego nie byłoby możliwe prowadzenie dobrego lokalu.
Na rynku można zetknąć się z różnymi rodzajami ekspresów do kawy: przelewowymi, ciśnieniowymi (ręcznymi lub automatycznymi). Wybór to kwestia indywidualna, uzależniona od preferencji i zapotrzebowania.
Ekspresy przelewowe to urządzenia najprostsze w konstrukcji i systemie parzenia kawy, który jest podobny do zalewania wodą kawy w filiżance. Są stosunkowo niedrogie i służą przede wszystkim do jednorazowego przygotowania większej ilości pobudzającego płynu, który później jest utrzymywany w odpowiedniej temperaturze (jeśli sprzęt wyposażony został w podgrzewacz).
Ekspresy ciśnieniowe mają więcej funkcji, bardziej skomplikowaną budowę i inny sposób parzenia, uzależniony od modelu sprzętu. Ogólna zasada ich działania polega na przepuszczeniu gorącej wody pod ciśnieniem przez zmieloną kawę, co powoduje skraplanie się czarnego naparu. Występują one w trzech wersjach: ręcznej, automatycznej i kapsułkowej.
Wersja manualna zwana inaczej kolbową lub dźwigniową charakteryzuje się dużą ilością parametrów, które można kontrolować oraz bardziej skomplikowaną obsługą. Jeśli taki ekspres nie posiada wbudowanego młynka należy pamiętać o jego dodatkowym zakupie. Ten typ ekspresów jest najczęściej wybieranym przez właścicieli punktów serwujących kawę i dbających o dobry poziom restauracji. Mimo tego kawa z ekspresu automatycznego nie odbiega pod względem jakości od tej wytwarzanej w ekspresie kolbowym. Za to jej przyrządzenie jest o wiele prostsze, ponieważ często obsługa ogranicza się do naciśnięcia odpowiedniego guzika. Wybór takiego urządzenia to doskonałe ułatwienie pracy i oszczędność czasu.
Poza tymi standardowymi ekspresami producenci oferują ekspresy na kapsułki, które są proste w konstrukcji i użytkowaniu, lecz stosować do nich można tylko jeden rodzaj kawy przewidziany przez producenta i zamknięty w specjalnie do tego przeznaczonych kapsułkach.