Młynki do kawy

Aktywne fitry

Młynki do kawy

Najlepsza kawa to ta, która została zaparzona ze świeżo zmielonych ziaren. Dlatego podstawowym elementem wyposażenia każdej dobrej kawiarni, cukierni czy restauracji powinien być młynek do kawy

Jakie młynki do kawy są najlepsze?

Młynek do kawy gastronomiczny charakteryzuje się o wiele większą pojemnością i wydajnością niż młynek, którego można używać w gospodarstwie domowym. Należy o tym pamiętać, dokonując zakupu, ponieważ bez profesjonalnego sprzętu trudno oczekiwać dobrych rezultatów. Z oczywistych względów w lokalach gastronomicznych nie używa się młynków ręcznych, lecz elektryczne. Dzielą się one na młynki żarnowe i nożowe (udarowe, ostrzowe).

Młynek żarnowy działa na podobnej zasadzie co młynek ręczny, ale cały proces mielenia odbywa się automatycznie. Z tego względu jest on wspaniałym ułatwieniem i przyspieszeniem pracy, bez obniżenia jej jakości. Zazwyczaj umożliwia regulacje odległości dzielącej żarna, dzięki czemu można zmielić kawę drobniej. Młynek nożowy tnie ziarna kawy i raczej nie da się w nim kontrolować efektów dotyczących grubości przemielonych ziaren. W związku z tym jest wersją, na którą rzadziej decydują się klienci, choć jego ceny bywają bardzo atrakcyjne.

Produkt dodany do porównania