Obróbka termiczna

Obróbka termiczna

Wszelkiego rodzaju obróbka termiczna jest podstawą funkcjonowania każdej gastronomii. Aby w gotować, piec, smażyć, duśić, blanszować, grillować, prażyć czy wędzić niezbędny jest w odpowiedni sposób dobrany sprzęt. Jego szeroki wybór można znaleźć na stronie naszego sklepu GastroSalon.pl

Zalety obróbki termicznej

Obróbka cieplna to niezbędny proces w przetwarzaniu półproduktów. Polega ona na tym, że poddawane są one działaniu różnych temperatur, a dzięki temu dania stają się gotowe do spożycia. Odpowiednio dobrana metoda obróbki termicznej i zastosowanie właściwie dobranych urządzeń pozwalają na zachowanie wartości odżywczych potraw, usuwają niepożądane i szkodliwe substancje (występujące zwłaszcza w surowym mięsie i rybach) oraz nadają daniom określony smak. Ponadto obróbka cieplna zwiększa strawność pożywienia poprzez rozklejanie skrobi, kolagenu i rozluźnienie tkanek półproduktu oraz zmniejsza objętość potraw, ponieważ powoduje odparowywanie z nich wody.

Warto zadbać, by w lokalu gastronomicznym proces obróbki cieplnej przebiegał prawidłowo, bo dzięki temu serwowane dania będą nie tylko smaczne, ale też ich spożycie będzie bezpieczne dla zdrowia.

Aktywne fitry

Produkt dodany do porównania