Zmiękczacze i filtry

Zmiękczacze do wody

Coraz częściej używanym urządzeniem wpływającym dobrze na pracę zaplecza kuchennego jest zmiękczacz do wody, który, zmiękczając wodę, zapobiega osadzaniu się kamienia i wapnia w różnych sprzętach gastronomicznych (np. zmywarkach, kostkarkach i łuskarkach do lodu, piecach konwekcyjno-parowych, ekspresach do kawy czy czajnikach). Ten proces zapewnia przede wszystkim ich dłuższą żywotność, ale nie tylko. Filtr do wody usuwa z niej nieprzyjemny zapach i posmak, dzięki czemu podnosi się jakoś dań, które przygotowuje się przy jej użyciu. Miękka woda ma też rewelacyjny wpływ na estetykę akcesoriów kuchennych, talerzy i sztućców mytych w zmywarkach, ponieważ zmniejsza ilość zacieków. 

Jak działa filtr do wody?

Najczęściej filtrowanie wody w uzdatniaczach opiera się o reakcje wymiany (powodujących twardość wody) jonów wapnia i magnezu na jony sodu znajdujące się w złożu żywiczym. Co jakiś czas złoże żywicy traci swoją zdolność jonowymienną i wówczas należy wywołać proces jego regeneracji poprzez dodanie soli regeneracyjnej (niejodowanej). W rzeczywistości obsługa zmiękczaczy do wody ogranicza się do umieszczenia raz na jakiś czas specjalnej tabletki solnej w przeznaczony do tego element filtra. Dzięki temu wywołuje się automatyczny proces regeneracji i można cieszyć się wodą o mniejszej twardości.

Aktywne fitry

Produkt dodany do porównania