Czego potrzeba, aby zrobić dobrą pizzę?

Czego potrzeba, aby zrobić dobrą pizzę?

Mąka pszenna, drożdże, woda, odrobina soli i cukru... Robimy zaczyn, wszystkie składniki mieszamy, pozostawiamy do wyrośnięcia i pieczemy w piekarniku przez kilkanaście minut. Według Włochów wszystko robimy nie tak. Każdy kucharz specjalizujący się w pieczeniu pizzy ma swój tajemny przepis, aby ta zawsze wychodziła idealna. Jak też podkreślają, kluczem do sukcesu, tak naprawdę, są nie tylko składniki, lecz także piec do pizzy. Jeżeli w swojej pizzerii chcesz serwować prawdziwie włoską pizzę, zadbaj o wysoką jakość składników, ale też o dobrej jakości sprzęt gastronomiczny do jej przygotowania. Dowiedz się jaki sprzęt do robienia pizzy będzie najlepszy do Twojego lokalu.

Dobry piec do pizzy to gwarancja dobrego wypieku

Kucharze doskonale znają przepis na pizzę i mają kilka swoich sprawdzonych metod, dzięki którym jest ona wyjątkowa i w każdej pizzerii smakuje inaczej. Aby stworzyć kucharzowi idealne warunki do pracy i wykorzystać maksymalnie jego talent i potencjał, powinieneś zainwestować w solidny piec do pizzy. Obecnie najpopularniejsze są piece elektryczne, jednak można wyróżnić wśród nich kilka rodzajów.

W małych pizzeriach bardzo dobrze sprawdzi się piec do pizzy jednokomorowy. Można w nim wypiec od jednej do kilku średnich pizz. Znalazły swoje zastosowanie szczególnie w restauracjach, w których pizza jest tylko jedną z kilku propozycji dań, na pewno nie zawiedzie Twoich oczekiwań. Jeżeli jednak planujesz otworzyć pizzerię lub zmienić jej wyposażenie, powinieneś zastanowić się nad większym sprzętem. W tym przypadku lepszy będzie piec dwukomorowy. W zależności od wielkości, można w nim przyrządzić nawet do kilkunastu blach pizzy. Do największych lokali, serwujących dziennie kilkaset porcji tego znakomitego włoskiego dania, polecamy piece przelotowe. Ten sprzęt do robienia pizzy pozwala nie tylko na wypieczenie bardzo dużej liczby pizz, lecz także na ich piętrowanie. Dużą ich zaletą jest możliwość przygotowania wypieków, które wymagają innego czasu pieczenia.

Czego jeszcze potrzebujesz do wyrobienia wyśmienitego ciasta?

Zanim pizza trafi do pieca, najpierw trzeba przygotować ciasto. Ważne jest, aby było bardzo dobrze wyrobione. Musi być gładkie, sprężyste i właściwie napowietrzone. W pizzerii coraz rzadziej wyrabia się pizzę ręcznie, to praca bardzo pracochłonna i wydłużająca czas przygotowania dania nawet dwukrotnie. Aby zwiększyć wydajność pracy, wyposaż kuchnię w mikser do ciasta. Dzięki niemu przygotujesz większą ilość ciasta w znacznie krótszym czasie. Sprzęt musi cechować się dużą mocą, najlepiej cichą pracą, odpowiednią pojemnością dostosowaną do ilości przygotowywanego ciasta, a także być wyposażony w spiralę ze stali nierdzewnej. Mikser do ciasta możesz wykorzystać do przygotowywania nie tylko pizzy, lecz także innych wypieków, dlatego warto go mieć na wyposażeniu każdego lokalu gastronomicznego.

Pizza to przede wszystkim dobrej jakości składniki. Ale czy można przyrządzić ją bez odpowiedniego wyposażenia pizzeri? Włosi już od wieków przekonują nas, że podstawą wyśmienitego wypieku jest dobrze wyrobione ciasto i odpowiednie warunki pieczenia. Nie pozostaje nam nic innego, jak zaufać ekspertom!

Produkt dodany do porównania