Sokowirówki i wyciskarki do owoców

Aktywne fitry

Sokowirówki i wyciskarki do owoców

Soki ze świeżo wyciśniętych warzyw i owoców doskonale urozmaicają dietę, są zdrowe i smaczne. Dlatego coraz częściej obecności właśnie takich napojów wymaga się w różnego rodzaju barach, restauracjach czy innych punktach gastronomicznych.

Sokowirówki gastronomiczne

Zasada działania sokowirówki opiera się o cięcie/szatkowanie umieszczonych w niej warzyw i owoców za pomocą specjalnych ostrzy, które obracają się z bardzo dużą prędkością. W ten sposób powstaje w miarę jednolita masa, z której po przeciśnięciu przez sitko uzyskiwany jest sok nadający się od razu do spożycia. Wysokie obroty sprawiają, że w krótkim czasie można uzyskać duże ilości soku. Sokowirówki świetnie sprawdzają się przy robieniu soków z produktów takich jak jabłka, marchewki czy buraki.

Wyciskarki dla gastronomii

Praca wyciskarki polega na tym, że znajdujący się w niej ślimak (bądź ślimaki) wywiera nacisk na umieszczone wewnątrz owoce i warzywa, przeciskając je przez sitko i wyciskając z nich sok. Taki sposób otrzymywania soku sprawia, że zawiera on więcej składników odżywczych niż ten z sokowirówki, lecz ma mniej klarowną konsystencję.

Produkt dodany do porównania