Coraz więcej lokali świadczy usługi cateringowe, jak również powstaje wiele firm cateringowych skoncentrowanych na gastronomicznej obsłudze imprez. Chcąc rozpocząć swoją przygodę z cateringiem, warto jest odpowiednio wcześniej skompletować niezbędny sprzęt, aby już na początku działalności uniknąć problemów z podgrzewaniem potraw i ich przechowywaniem. Czego będziesz potrzebować, aby prowadzić firmę cateringową? Jaki sprzęt i akcesoria powinny znaleźć się na Twojej liście zakupów?
Bez czego nie może istnieć żadna firma cateringowa? Na pewno niezbędne do świadczenia tego rodzaju usług są podgrzewacze. Mają one szerokie zastosowanie w branży gastronomicznej, są przeznaczone do podtrzymywania odpowiedniej temperatury potraw. Wśród szerokiej gamy podgrzewaczy do dyspozycji lokali cateringowych są m.in. podgrzewacze elektryczne. Warto zwrócić uwagę, czy posiadają funkcję regulacji temperatury i czy pokrywa wykonana jest z tworzywa odpornego na wysokie temperatury, czyli ze stali nierdzewnej. Innym ciekawym sprzętem o podobnym przeznaczeniu jest most grzewczy na podczerwień, który dodatkowo umożliwia efektowną prezentację dań.
Obok podgrzewaczy na wyposażeniu kuchni do cateringu muszą znaleźć się pojemniki termoizolacyjne. To w nich bezpiecznie przechowujemy i transportujemy żywność. Pozwalają utrzymać odpowiednią temperaturę dań bez utraty aromatu i smaku. Pojemniki mogą mieć różną pojemność, warto mieć zarówno mniejsze, jak i większe, co pozwoli Ci na obsługę praktycznie każdej imprezy i jednocześnie na dostarczanie gotowych dań na zamówienie. Ponadto potrzebować będziesz kociołek, a najlepiej kilka o różnej pojemności. Przechowuje się i podgrzewa w nich w szczególności zupy, ale równie dobrze może posłużyć Ci do dań jednogarnkowych. W firmie cateringowej nie może także zabraknąć termoportów do transportowania gotowych dań. Dostępne są w kilku wariantach – z pokrywą lub drzwiczkami. Możesz w nich przechowywać jedno danie lub kilka dań.
Z pewnością przydadzą Ci się także dyspensery, które pozwalają dozować określoną ilość produktu, np. sosu, soku, mleka lub płatków śniadaniowych. Nie tylko są praktycznymi gadżetami, lecz także cechują się estetycznym i nowoczesnym wyglądem.
Każdy właściciel firmy cateringowej ma świadomość, że utrzymanie odpowiedniej temperatury potraw, ich łatwy transport oraz możliwość podgrzewania w dowolnym miejscu to nie wszystko, na czym powinien się skoncentrować. Równie ważna jest prezentacja dań, szczególnie zimnych przekąsek i słodkości. Do ich ekspozycji posłużą Ci patery w różnych kształtach i wielkościach. Wykonane ze stali nierdzewnej, są łatwe w utrzymaniu czystości, cechują się uniwersalnym i ponadczasowym wyglądem. Warto mieć także tace i pakowarki próżniowe, a także dystrybutory wody, ekspozytory bufetowe, stojaki i witrynki. Dzięki nim będziesz mógł zaoferować swoim klientom znacznie więcej.
Zadbaj o jakość i smak swoich potraw, ale nie zapominaj też o ich prezentacji. Od firm cateringowych i ich sprzętu oczekuje się coraz więcej, warto więc już na początku zadbać o swojego klienta, budując pozytywny wizerunek marki.