Odpowiednie wyposażenie kuchni w lokalu gastronomicznym przyczynia się do sukcesu lub porażki jego właściciela. Restauracja przede wszystkim powinna mieć dobry sprzęt gastronomiczny, doświadczonego szefa kuchni z pasją i miłością do gotowania oraz menu, które wyróżnia się na tle rosnącej konkurencji. Przy aranżacji lokalu należy skoncentrować się przede wszystkim na jego sercu – na kuchni i podstawowych urządzeniach, których nie może w niej zabraknąć.
Urządzenia dla gastronomii to nie tylko wyposażenie kuchni ciepłej. Niewątpliwie duże znaczenie ma to pomieszczenie czy też wydzielona przestrzeń przeznaczona do magazynowania żywności. Oprócz szafek nie może w nich zabraknąć urządzeń chłodniczych – lodówek i zamrażarek, które pozwolą na przechowywanie żywności w odpowiedniej temperaturze. W niektórych lokalach, przede wszystkim w dużej gastronomii, w dziale magazynowym znajduje się również specjalna waga, która pozwala kontrolować parametry przechowywania żywności.
To te strefy, które odpowiadają za zachowanie odpowiedniej higieny w kuchni. Do obróbki brudnej zaliczamy mycie, czyszczenie i obieranie. Urządzenia dla gastronomii, które będą w tym przypadku niezbędne, to m.in. maszyny do obierania warzyw i owoców. W miejscu obróbki czystej, gdzie wykonujemy porcjowanie mięsa i ryb, a także rozdrabnianie warzyw i owoców, powinien znaleźć się zlew, stół roboczy, pojemniki na odpady, a także urządzenia chłodnicze.
Jest nim kuchnia ciepła i zimna. To tutaj ostatecznie przygotowuje się posiłki - zarówno na ciepło, jak też przekąski na zimno, jak wskazują nazwy dwóch wydzielonych stref. Urządzenia dla gastronomii do kuchni ciepłej to wszelkiego rodzaju urządzenia grzewcze, jak grill, piece konwekcyjno-parowe, patelnie, kotły warzelne i patelnie. Nie można jednak zapominać, że również w tym miejscu musi znaleźć się blat roboczy, szafki i zlew. W kuchni zimnej przygotowujemy przekąski na zimno, a więc niezbędne okażą się maszyny wieloczynnościowe, mikser, krajalnica i oczywiście półki i szafki ze sztućcami i naczyniami.
Sprzęt gastronomiczny, aby mógł być użytkowany, musi spełnić kilka warunków. Przede wszystkim nie może być wykonany z tworzyw, które niekorzystnie oddziałują na żywność, a także wchodzą w reakcje z ich składnikami czy środkami myjącymi i przeznaczonymi do dezynfekcji. Urządzenia dla gastronomii muszą być utrzymane w należytej czystości, dlatego tak ważne jest, aby wybierać te wykonane z materiałów, które są łatwe w czyszczeniu. W każdej strefie, która spełnia inną funkcją, musi pojawić się wyposażenie odpowiadające obowiązującym normom. Wybór urządzeń dla gastronomii nie należy do najłatwiejszych. Nie zawsze jesteśmy świadomi, czego właściwie będziemy potrzebować, czego potrzebować będzie szef kuchni. Z pewnością nie może jednak zabraknąć tych podstawowych urządzeń, przy pomocy których przygotujemy potrawy na ciepło i zimno, przechowamy produkty w odpowiednich warunkach i utrzymamy zaplecze gastronomiczne w czystości.