Szybki kontakt: +48 501 869 226 | sklep@gastrosalon.pl

Jakie zmywarki gastronomiczne wybrać do restauracji?

Wybieramy zmywarki gastronomiczne do restauracji!

Zmywalnia to wbrew pozorom bardzo ważne miejsce w restauracji. Odpowiednie funkcjonowanie zmywalni ma wpływ na przyspieszenie pracy oraz opinie klientów - zawsze ceniących czystość i błysk zastawy, na której dostają posiłki. W świecie gastronomii jakość buduje się od samych podstaw i zaplecza, dlatego tak istotne jest jego specjalistyczne wyposażenie. Należy pamiętać, że sprzęty profesjonalnej kuchni, w tym:

  •  zmywarki
  • wyparzarki 
  • nabłyszczarki do szkła, 

w znaczny sposób różnią się od tych tradycyjnych, używanych w gospodarstwach domowych.

Przede wszystkim muszą się one cechować większą wydajnością i mieć funkcje usprawniające działania w przemysłowej kuchni. Oczywiście to nie wszystkie wymaganie, jakie powinno się mieć wobec zmywarek i innych urządzeń gastronomicznych.

Odpowiednie wyposażenie zmywalni w lokalu gastronomicznym ma bardzo duży wpływ na jego ogólne funkcjonowanie. Dobra zmywarka gastronomiczna to gwarancja czystości naczyń i bezpieczeństwa klientów. Jednak trudno osobie niedoświadczonej stwierdzić, co czyni zmywarkę „dobrą”. Z pomocą przychodzi ten poradnik, w którym opisaliśmy, co jest najważniejsze przy wyborze zmywarki gastronomicznej do restauracji.

 

 

O czym trzeba pamiętać kupując profesjonalną zmywarkę?

 

Przede wszystkim należy uświadomić sobie, że funkcji zmywarki gastronomicznej nie może spełniać zwykła zmywarka kuchenna. Wpływ ma na to kilka czynników. Po pierwsze zmywarka gastronomiczna charakteryzuje się o wiele większą wydajnością. W związku z tym używanie nieprzeznczonego do profesjonalnego zmywania sprzętu najczęściej skutkuje jego szybkim wyeksploatowaniem i utratą gwarancji, która nie obowiązuje, gdy urządzenie nie jest wykorzystywane zgodnie z przeznaczeniem. Po drugie zmywarki gastronomiczne muszą spełniać wymagania BHP, czyli mieć odpowiednią temperaturę wyparzania – około 80–90 C, podczas gdy w zmywarkach do użytku domowego temperatura ta wynosi jedynie 60–70 C. W związku z tym żaden lokal gastronomiczny nie da rady odpowiednio działać bez profesjonalnego urządzenia. Co więcej nieprofesjonalny sprzęt zagraża nie tylko funkcjonowaniu restauracji, ale także zdrowiu gości!

 

 

Jaki typ zmywarki gastronomicznej wybrać?

 

Producenci, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, urozmaicają swoje oferty o różne modele zmywarek przeznaczonych do konkretnych typów naczyń. Oczywiście istnieją zmywarki uniwersalne, ale oprócz nich można znaleźć zmywarki do szkła (przeznaczone do zmywania kruchego szkła, charakteryzuje je słabszy strumień i odpowiednio dopasowana temperatura zapewniające bezpieczeństwo delikatnego tworzywa), zmywarki do tac i garnków (mogące pomieścić tace różnej wielkości, służące do mycia bardziej zabrudzonych akcesoriów kuchennych, wytwarzające strumień wody pod dużym ciśnieniem i używające silniejszych detergentów). To, który rodzaj zmywarki wybrać zależy od specyfiki konkretnego lokalu.

Jeśli zapotrzebowanie jest naprawdę duże można zdecydować się na zmywarkę tunelową / kapturową – przypomina taśmę fabryczną i może umyć nawet kilkaset talerzy w ciągu godziny. Innym kryterium pozwalającym na wyróżnienie trzech typów zmywarek jest kryterium sposobu ładowania.

Dzięki niemu zmywarki gastronomiczne dzielimy na:

  • ładowane od góry, 
  • ładowane od przodu 
  • szufladowe. 

Tylko dwa ostatnie są tzw. modelami podblatowymi i pozwalają na sporą oszczędność miejsca. Jest to lepsze rozwiązanie dla mniejszych lokali gastronomicznych.

 

Szczegóły mające znaczenie

 

Niezależnie od tego, z której grupy wybierze się, warto zwrócić uwagę na programy mycia, które posiada zmywarka. Cykle mycia różnią się od siebie zazwyczaj temperaturą wody i czasem, w którym zachodzi proces mycia. Niedobrze, jeśli zmywarka posiada tylko jeden rodzaj cyklu a ma służyć do naczyń o różnorodnym poziomie zabrudzenia. Większość zmywarek ma jednak programy takie jakie: mycie cienkiego szkła, szybkie mycie, intensywne usuwanie tłuszczu, które w znaczy sposób usprawniają pracę na zapleczu kuchennym. Przed wyborem konkretnego modelu zmywarki gastronomicznej do restauracji należy zorientować się, jakiej jakości woda jest dostępna w lokalu. Ma ona bardzo duży wpływ na wydajność i eksploatacje urządzenia. Kiedy borykamy się z problemem twardej wody, warto kupić zmywarkę, która wyposażona jest w opcje automatycznego jej zmiękczania, dzięki czemu nie kamień nie osadza się na niej z taką łatwością. Zmywarki gastronomiczne to urządzenia, które stają się coraz bardziej funkcjonalne i w których stosuje się wiele najnowszych technologii. (Tutaj chciałabym dać odnośnik do tekstu Zmywarki gastronomiczne – oszczędzaj czas i wodę, który jeszcze nie jest skończony i w którym rozwijam temat specyfikacji zmywarek, dlatego ten ogólny tekst jest dość krótki). W tym poradniku chcieliśmy przybliżyć Państwu ogólne informacje mogące ułatwić wybór odpowiedniej zmywarki. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego i konsultacji z naszymi specjalistami, którzy pomogą w dobraniu urządzenia spełniającego wszystkie Państwa potrzeby.

Sklep internetowy na platformie
SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie