Szybki kontakt: +48 501 869 226 | sklep@gastrosalon.pl

Kuchnie gastronomiczne – czym kierować się przy wyborze?

 

4 rzeczy, o których musisz wiedzieć, wybierając kuchnie gastronomiczną

Utrzymanie lokalu gastronomicznego na bardzo konkurencyjnym rynku nie jest łatwym zadaniem. Aby mogło się to udać takie miejsce musi spełniać kilka podstawowych warunków. Jednym z nich jest dobrze wyposażone zaplecze kuchenne, ponieważ to ono stanowi serce restauracji. Nawet najzdolniejszy kucharz nie da rady przygotować wspaniałego dania z marnych produktów na słabym sprzęcie. Dlatego też wyposażenie jest istotną kwestią, o którą powinno zadbać się już na etapie planowania inwestycji. Jednym z niezbędnych elementów w restauracji jest profesjonalna kuchnia gastronomiczna. Poniżej znajduje się kilka istotnych spraw, o których powinno się wiedzieć zanim dokona się zakupu tego urządzenia.

 

Po pierwsze: świadomość szerokiej oferty

Na rynku znaleźć można niezliczone oferty kuchni gastronomicznych. Z jednej strony to bardzo komfortowa sytuacja, bo dzięki tej różnorodności łatwiej jest dopasować sprzęt do indywidualnego zapotrzebowania. Z drugiej strony ogrom możliwości potrafi przytłoczyć i bez odpowiedniego zaplecza informacyjnego trudno dokonać wyboru. Poniżej znajduje się krótki opis rodzajów kuchenek gastronomicznych, który pozwoli na dostrzeżenie pomiędzy nimi zasadniczych różnic. Przede wszystkim różnią się one od siebie źródłem energii i na tej podstawie wyróżnia się kuchnie gazowe i kuchnie elektryczne. Dalej dzieli się je w następujący sposób:

 

 

 

Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje kuchenek gastronomicznych?

 

Wybór pomiędzy kuchnią gazową a elektryczną tak naprawdę zależy od specyfiki danego zaplecza kuchennego. Kuchnie gazowe wymagają dostępu do gazu, odpowiedniej przestrzeń i możliwości wentylacyjnych. Jednak kuchnie palnikowe gazowe cieszą się ogromną popularnością ze względu na niskie koszty eksploatacyjne.

Z kolei kuchenka elektryczna, jak sama nazwa wskazuje do działania potrzebuje prądu (który jest droższy od gazu). To dzięki niemu wytwarzane jest ciepło niezbędne przy gotowaniu czy pieczeniu. Zwolennicy kuchni elektrycznych za ogromny atut tego typu sprzętu uważają nowoczesny a zarazem profesjonalny wygląd, jak i komfort pracy. Nie jest również tajemnicą, że tego typu kuchenki sprząta się szybko, przez co zachęcają łatwością w utrzymaniu. Elektryczna kuchenka gastronomiczna sprawdzi się wszędzie tam, gdzie do budynku nie istniej możliwość założenia instalacji gazowej.

kuchnie indukcyjne, jednak opierają się one na innym sposobie działania niż klasyczne kuchnie elektryczne. Największą ich zaletą jest to, że są bardziej energooszczędne, bo nie zużywają energii na podgrzanie swojej powierzchni, a bezpośrednio ogrzewają ustawione na niej naczynie. Kuchnie indukcyjne natychmiast reagują na zmianę temperatury, dzięki czemu po wyłączeniu grzania nie ma konieczności przestawiania garnka w zimne miejsce do czasu ostygnięcia pola. To sprawia także, że kuchenki indukcyjne są bardzo bezpieczne dla użytkownika.  Poza tym czyści się je dość łatwo, dodatkowo fakt, że płyta kuchenki się nie nagrzewa powoduje, że nawet to, co wykipi z naczynia nie przysycha i jest łatwe do usunięcia. Największym minusem kuchenek indukcyjnych jest ich bardzo duży koszt.

 

Wszystkie wyżej wymienione rodzaje kuchenek gastronomicznych mogą występować w wersji z piekarnikiem, szafką lub być elementem zabudowy zaplecza kuchennego. Inaczej jest w przypadku kuchni nastawnych – coraz częstszym rozwiązaniu wykorzystywanym w wielu restauracjach. Przede wszystkim jest to ratunek dla osób, które nie mają możliwości zainstalowania kuchni gastronomicznej do zabudowy albo nie mogą zmieścić dużych kuchni palnikowych. Poza tym jest to także propozycja dla tych, którym zależy na kuchni gastronomicznej tymczasowej. Największym plusem kuchni nastawnych są ich niewielkie rozmiary oraz mnogość modeli na rynku, które pozwalają na dopasowanie ich funkcji do potrzeb użytkownika. Kuchnie nastawne mogą być zasilane prądem albo gazem, a przy ich kupnie dobrze jest zwrócić uwagę na moc urządzenia.

 

Po drugie: rozmiar lokalu

Wybór odpowiedniej kuchni gastronomicznej zależy od wielkości lokalu i tego, ile dan dziennie się w nim serwuje. Na tej podstawie wybiera się liczbę palników. W małych barach i średnich restauracjach w zupełności wystarczająca będzie kuchenka z 4 palnikami(lub z 4 płytami). W tym przypadku należy jednak bardzo uważać, ponieważ zazwyczaj tyle palników mają kuchenki używane w domach, które nie nadają się do profesjonalnego punktu gastronomicznego (ze względu na mniejszą moc i wydajność). Natomiast w większych miejscach lepszym rozwiązaniem będzie kuchnia wyposażona w 5 lub 6 palników. Dla lokali o naprawdę dużych rozmiarach i potrzebach są kuchnie 8-palnikowe. Różnica nie tkwi jedynie w ilości palników, ale także w ich rozmiarze, który powinno się wziąć pod uwagę. Im więcej palników, tym większą przestrzeń na zapleczu kuchennym należy przeznaczyć na kuchenkę.

 

 

Po trzecie: solidność i jakość wykonania

Kupując profesjonalne urządzenia gastronomiczne, należy pamiętać, że muszą one być naprawdę solidne, ponieważ ich eksploatacja jest bardzo duża. W szczególności dotyczy to kuchni gastronomicznych bez których lokale w ogóle nie mogłyby funkcjonować. W związku z tym przy zakupie kuchni gastronomicznej powinno zwrócić się uwagę na to, jakich materiałów użyto do jej wykonania. Niestety, nie wszyscy producenci starają się, by ich urządzenia były najwyższej jakości. Część z nich używa słabych półproduktów sprowadzanych z Chin. Dlatego powinno się korzystać z ofert sprawdzonych i zaufanych producentów, którzy używają np. stali nierdzewnej – obecnie bezkonkurencyjnego materiału. Jakość wykonania często ma swoje odbicie w oferowanych przez producentów usługach serwisowych i okresie gwarancji urządzeń. Lepiej kupować kuchnie gastronomiczne, które mają co najmniej dwuletnią gwarancję i po których zakupie można liczyć na serwis pogwarancyjny. 

 

Po czwarte: nie tylko funkcjonalność 

Współcześnie producenci starają się zadowolić nawet najbardziej wymagających klientów, wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom, i zwracają uwagę nie tylko na funkcje i solidność urządzenia, ale także na estetykę wykonania. Jest to szczególnie istotna kwestia w lokalach, w których przyrządzanie potraw odbywa się na widoku. W związku z tym często kuchnie gastronomiczne o tych samych parametrach różnią się ceną tylko ze względu na swój wygląd. Standardowe urządzenia występują w kolorach: stalowym, czarnym, szarym, grafitowym lub brązowym. Z kolei te niestandardowe mogą mieć każdy kolor (w przypadku, gdy producent wykonuje sprzęt na zamówienie) a nawet wzór. Warto przyglądać się bogatej ofercie kuchni gastronomicznych i wybrać model lub projekt, który stanie się w pełni satysfakcjonujący. Jeśli szeroki wachlarz możliwości jest jednak zbyt przytłaczający – warto skorzystać z pomocy specjalistów.

Kuchnia gastronomiczna to bez wątpienia podstawowy element wyposażenia restauracji czy innego miejsca, w którym serwuje się jedzenie. Bez niej funkcjonowanie lokalu nie byłoby możliwe. Dlatego tak istotny jest jej przemyślany zakup.

Aby ułatwić Państwu decyzję dotyczącą wyboru odpowiedniego sprzętu, opracowaliśmy ten poradnik. Jednak jeśli mimo to mają Państwo jakieś wątpliwości związane z zakupem nowej kuchni gastronomicznej, zapraszamy do zapoznania się z ofertą z naszego sklepu internetowego lub kontaktu z naszym działem handlowym.

Sklep internetowy na platformie
SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie