Szybki kontakt: +48 501 869 226 | sklep@gastrosalon.pl

Jaki piec do pizzy sprawdzi się w małej pizzerii?

Jak dokonać wyboru?

Pizzy nie powinno przygotowywać się w innych urządzeniach niż specjalnie przeznaczone do tego piece, ponieważ włoski przysmak, by być naprawdę smacznym, musi być przygotowywany w wysokiej temperaturze. Dlatego piece do pizzy są podstawą prosperowania dobrej pizzerii.  O tym, jak ważny w pizzerii jest piec do pizzy i czym się kierować przy jego wyborze, pisaliśmy tutaj:Czym się kierować przy wyborze pieca do pizzerii?. Tym razem skupimy się na piecach do pizzy w małych punktach gastronomicznych.

Nie każda pizzeria, by być interesującą, musi sprzedawać gigantyczną pizzę w dużych ilościach. Małe lokale mają swój klimat i stałych klientów. Często cieszą się większą popularnością niż sieciówki, ponieważ klienci chętnie wracają do miejsc, gdzie czują się wyjątkowo. Jednak początki takiego miejsca są trudne, ponieważ musi czymś skusić nowych klientów.

 

Jak najlepiej zagospodarować małą przestrzeń?

Oszczędność miejsca w małym lokalu gastronomicznym to najważniejsza sprawa. Zagospodarowanie niewielkiej przestrzeni w odpowiedni sposób jest kluczem do dobrego prosperowania pizzerii. Dlatego oczywiste jest to, że piec do pizzy musi zajmować mało miejsca. W takim przypadku na wstępie należy raczej odrzucić piece opalane drewnem, bo to właśnie one zajmują największą powierzchnie i choć mogą być efektownym elementem wystroju restauracji, to raczej nie nadają się do małych lokali. Problematyczne pod tym względem mogą się także okazać gazowe piece do pizzy. Pomieszczenie, w którym znajdują się urządzenia gazowe musi być odpowiednio przystosowane. Niezbędna jest dobra wentylacja, o którą trudniej, gdy zaplecze kuchenne jest małe. W związku z tym najlepszym rozwiązaniem do małej pizzerii jest piec elektryczny. Głównym zmartwieniem przy tego typu piecach jest obawa o wysokie koszty eksploatacji, jednak w rzeczywistości, przy małych i dobrze dobranych piecach, nie są one wcale takie duże. O tym, co wpływa na energooszczędność i wydajność pieców do pizzy (także elektrycznych) piszemy poniżej.

Oczywiście, kiedy mowa o aranżowaniu przestrzeni trudno nie wspomnieć o konkretnych wymiarach pieców do pizzy. Wybór pod tym względem jest dość duży. Wymiary pieca zależą tak naprawdę od jego pojemności. Czym więcej pizz o dużej średnicy chce się umieścić jednocześnie w piecu, tym musi mieć on większe wymiary. Dlatego doskonałym rozwiązaniem dla małych pizzerii, w których jednak ruch jest dość spory, jest piec dwukomorowy. Tego rodzaju sprzęt zajmuje niewiele więcej miejsca niż standardowy piec jednokomorowy, a może pomieścić dwa razy więcej placków. Piece dwukomorowe łączą w sobie dwie najważniejsze cechy – oszczędność miejsca i wydajność.

 

Czy mały piec do pizzy może być wydajny?

Pizza, aby była smaczna, powinna być przygotowana w wysokiej temperaturze. Dlatego tak istotna jest moc pieca do pizzy. Niestety, bardzo często mniejsze piece mają mniejszą moc. W związku z tym moc pieca do pizzy jest podstawową sprawą, na którą powinno się zwrócić uwagę podczas zakupu urządzenia do małej pizzerii. Niektórzy producenci zadbali o to, by ich urządzenia były jak najbardziej wydaje bez względu na rozmiar. A co może stać się, gdy moc pieca będzie zbyt mała?

Przy małej mocy pieca problem często polega na tym, że urządzenie bardzo długo rozgrzewa się do oczekiwanej temperatury. Wówczas podnoszą się koszty zużycia energii, a do tego klienci restauracji muszą bardzo długo czekać na zamówienie. Z oczywistych względów tego wszystkiego wolałby uniknąć każdy właściciel restauracji, nie tylko małej pizzerii.

Jak wcześniej wspominaliśmy większość producentów dba o to, by ich urządzenia były jak najbardziej wydajne bez względu na rozmiar. Wpływ na to ma wcześniej wspomniana moc pieca, ale nie tylko. Znaczącą rolę w wydajności pieca do pizzy odgrywa jego budowa i materiały użyte do jego wykonania. Wysokiej jakości materiały, solidna konstrukcja, izolowane drzwi, wbudowanie grzałek w każdej części pieca – to wszystko sprawia, że urządzenie krócej nagrzewa się do wysokich temperatur oraz dłużej je utrzymuje, czyli jest wydajniejszy. 

 

 

Konkretne modele

Dobrym przykładem pieca do pizzy, który sprawdzi się w małej pizzerii jest piec do pizzy E-8 marki Red Fox. Piec ten spełnia wszystkie opisane wyżej wymagania. Nie zajmuje wiele miejsca, lecz jednocześnie jest pojemny i wydajny – mieści 8 pizz o średnicy 35 cm i posiada wzmocnioną konstrukcję, która zapewnia dodatkową izolację.

Z kolei dla osób, w których lokalu pizza nie jest głównym daniem, polecamy piec do pizzy FP-66R . Jest to wyjątkowo mały sprzęt, którego całkowita pojemność to dwie pizze o średnicy 35 cm

Sklep internetowy na platformie
SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie