raty przez internet leasing przez internet
Szybki kontakt: +48 501 869 226 | sklep@gastrosalon.pl

Czym się kierować przy wyborze pieca do pizzerii?

3 rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przed zakupem pieca do pizzerii

 

Dobrze dobrany piec do pizzy (obok uzdolnionego kucharza) jest podstawą właściwego prosperowania pizzerii. Przed wyborem takiego sprzętu stają zarówno osoby, które dopiero chcą otworzyć punkt gastronomiczny, jak i te prowadzące już działalność i pragnące podnieść jakość i wydajność swojej kuchni.

Oferta producentów w tym zakresie jest bardzo bogata. Ma to swoje plusy i minusy. Z jednej strony różnorodność pozwala na dobranie sprzętu spełniającego indywidualne potrzeby każdego lokalu, jednak z drugiej strony łatwo się pogubić, a później żałować swojego wyboru. W związku z tym rodzi się pytanie: jak wybrać najlepszy piec do pizzy?
Poniżej znajdują się 3 kryteria według których warto oceniać poszczególne urządzenia przed wyborem.

 

Wydajność

Z oczywistych względów każdej osobie prowadzącej swoją działalność zależy, by sprzęt był jak najbardziej wydajny. Aby tak się stało, należy dokładnie przeanalizować, jakie zadania ma spełniać piec oraz ile pizz dziennie jest (lub będzie) wydawanych. Na tej podstawie należy wybrać pojemność pieca i jego moc (grzewczą). Piece do pizzy mogą być jednokomorowe, dwukomorowe, trzykomorowe lub czterokomorowe – wybór jednego z typów zależy od liczby klientów. Komory poszczególnych pieców różnią się także pojemnością, tzn., że można w nich umieścić pizzę o różnej średnicy. Warto o tym pamiętać, ponieważ w punkcie nastawionym bardziej na dowożenie włoskiego przysmaku lepiej sprawdzi się piec do pizzy o dużej komorze, dający możliwość umieszczenia pizzy o średnicy 50 czy nawet 60 centymetrów. W zwykłym lokalu stacjonarnym w zupełności wystarczy taki o pojemności 1 pizza o wymiarze 40 cm. W przypadku, gdy zapotrzebowanie jest naprawdę duże, można zaopatrzyć się w piec przemysłowy (taśmowy). Jego działanie przypomina taśmę fabryczną, a zapiekanie ciasta trwa wyjątkowo krótko. Z kolei w lokalach, w których pizza nie jest głównym daniem, świetnie sprawdzą się mini piece do pizzy o niedużych wymiarach.

 

Rodzaj zasilania

Piece do pizzy mogą być opalane drewnem, elektryczne lub gazowe. Ostatnio dużą popularnością cieszą się te pierwsze, ponieważ wśród klientów panuje przekonanie, że to właśnie z takiego pieca pizza smakuje najlepiej. Jednak nie każdy lokal może pozwolić sobie na jego zainstalowanie, bo wymaga on specjalnych warunków wentylacyjnych.
Dlatego przed zakupem pieca do pizzy, należy sprawdzić, do jakiego rodzaju zasilania jest przystosowana kuchnia. W sytuacji, gdy istnieje możliwość instalacji pieca gazowego i pieca elektrycznego, wiele zależy od indywidualnych preferencji. Każdy z typów pieców ma swoich zwolenników i przeciwników. Fakty nie wskazują na wyższość żadnego z nich. Różnią się one przede wszystkim ceną. Zazwyczaj piece do pizzy elektryczne są tańsze w zakupie a droższe w eksploatacji, natomiast piece do pizzy gazowe są droższe w zakupie a tańsze w eksploatacji (choć należy pamiętać, że wymagają częstszych przeglądów, które też czasem wymagają poniesienia pewnych kosztów).

 

Jakość wykonania

Bardzo znaczącą rolę odgrywa jakość wykonania pieca. Dlatego nie warto decydować się na zakup używanego urządzenia, ponieważ w takim przypadku istnieje obawa, że szamot jest już przepalony. W związku z tym piec nie będzie w odpowiedni sposób spełniał swojej funkcji. Dobry piec do pizzy to przede wszystkim piec solidny. Powinien on mieć bardzo solidną obudowę zapewniającą doskonałą izolację, a także konstrukcję (np. samozatrzaskowe drzwi) minimalizującą starty ciepła, więc też energii. Wysokiej jakości materiały są gwarancją wieloletniej możliwości używania urządzenia. Warto także zwrócić uwagę na kwestię gwarancji i części zamiennych. Nie wszyscy producenci zapewniają natychmiastowy serwis a w takiej sytuacji jakakolwiek awaria sprzętu automatycznie blokuje pracę lokalu na jakiś czas, w konsekwencji czego można narazić się na straty.

 

Pamiętaj – dobry piec to połowa sukcesu!

Rynek gastronomiczny jest bardzo dynamiczny, dlatego należy dbać o jakość i renomę swojej restauracji czy pizzerii. Część osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ogromny wpływ ma na to dobrze dobrany sprzęt wysokiej jakości. Jednak, jeśli chce się osiągnąć sukces, należy jak najszybciej zrozumieć tę zależność i zainwestować w dobre urządzenia. Warto już na etapie planowania inwestycji skonsultować się ze specjalistami, którzy pomogą w dobraniu między innymi pieca do pizzy spełniającego indywidualne zapotrzebowania danego punktu gastronomicznego oraz dostosowanego do możliwości finansowych kupującego.

Sklep internetowy na platformie
SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie