Szybki kontakt: +48 501 869 226 | sklep@gastrosalon.pl

Jaki piec konwekcyjno parowy wybrać?

Jaki piec konwekcyjno parowy wybrać? 

5 podstawowych kryteriów wyboru pieca konwekcyjno parowego

Dobór pieca konwekcyjno parowego to kwestia indywidualna. Oferta rynku gastronomicznego jest bardzo różnorodna, dlatego każdy, kto po raz pierwszy styka się z problemem zakupu pieca konwekcyjno-parowego może czuć się trochę zagubiony. Z łatwością jednak da się nad tym zapanować, wystarczy dobrze przemyśleć, czego oczekujemy od takiego sprzętu, jakie funkcje ma spełniać w naszej działalności oraz zapoznać się z propozycjami producentów. 

Ilość dań a wielkość pieca

Piec konwekcyjno-parowy przede wszystkim powinien być dopasowany do zadań, za które ma odpowiadać w konkretnym lokalu. Każde miejsce, gdzie serwowane są potrawy ma własną charakterystykę. Wśród punktów gastronomicznych ogólnie można wyróżnić: restauracje, bary szybkiej obsługi, firmy cateringowe, przedszkola czy pensjonaty. Jednak mimo takiego (czy innego) rozróżnienia, nie da się jednoznacznie przypisać pieca konwekcyjno parowego do danej grupy, ponieważ są one wewnętrznie zróżnicowane. Dlatego przed wyborem należy dokładnie przeanalizować profil działalności, a w tym szczególnie ilość serwowanych dań. Na podstawie zakresu przeznaczenia wybrać wielkość pieca. W tym przypadku także warto wybiec nieco w przyszłość i dobrać taki piec, który w perspektywie czasu okaże się najbardziej ekonomiczny.  

Określone cele, konkretna funkcjonalność

Kolejna sprawa, na którą warto zwrócić uwagę, jest ściśle związana z pierwszą, bo dotyczy funkcjonalności pieca konwekcyjno-parowego. Tego rodzaju sprzęt ułatwia pracę w kuchni, dzięki temu, że umożliwia, pieczenie, smażenie, grillowanie, gotowanie na parze, blanszowanie, obróbkę termiczno-parową, regenerację, pieczenie i gotowanie niskotemperaturowe a nawet wędzenie. Są to podstawowe funkcje pieca konwekcyjno-parowego, jednak producenci coraz częściej poszerzają oferty i dodają do swoich pieców nowe technologie (np. easy cooking, touch and cook) pozwalające na jeszcze większe usprawnienie działań gastronomicznych.  Stąd tak istotne jest jasne określenie zadań, które wykonuje lub zamierza wykonywać dany punkt gastronomiczny. 

(Nie)doświadczony zespół, prosta obsługa

Wpływ na wybór bardzo często ma także doświadczenie zespołu w pracy z takim sprzętem.  Obsługa pieca konwekcyjno-parowego może być manualna albo cyfrowa. Ta druga w zależności od producenta bywa mniej lub  bardziej skomplikowana. Jednak większość firm dąży do uproszczenia sterowania, proponując np. piktogramy czy duże, kolorowe panele dotykowe. To świetne rozwiązanie dla osób, które po raz pierwszy stykają się z piecem konwekcyjno-parowym, ale też dla tych, którzy pragną pracować szybciej i wydajniej. Oczywiście manualne sterowanie również posiada swoich zwolenników, więc to kolejna kwestia indywidualna. Dobrze jednak mieć świadomość, jak różnorodne są piece konwekcyjno-parowe i na czym polega ich specyfika. 

Gaz czy prąd? Czy to naprawdę ma znaczenie?

Według niektórych doradców  jeden z podstawowych problemów to system zasilania, który wybiera się pomiędzy gazowym a elektrycznym. Faktycznie może mieć to wpływ  na koszty eksploatacji, ponieważ utrzymanie pieca w wersji gazowej jest tańsze, choć jego zakup bywa droższy. W tym przypadku jednak wybór determinuje to, jakiego rodzaju układ zasilającym posiada punkt gastronomiczny, do którego dokonuje się zakupu. Na rozważania pomiędzy dwiema proponowanymi opcjami mogą sobie pozwolić wyłącznie osoby, które planują wyposażenie kuchni już od początkowych etapów jej tworzenia.  

Cena a marka. Inwestycja na długie lata

Ostatnim, choć dla wielu osób najistotniejszym kłopotem jest cena. Potrafi się ona wahać od 5000 do nawet 150000 i zależy od wielu czynników (niektóre z nich były omówione wyżej), a w dużej mierze od jego funkcjonalności, marki, jakości wykonania, czy ekonomiczności. Na rynku można znaleźć wiele znanych marek, które mają ugruntowaną pozycję a ich produkty cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem klientów. Wybór jednej z nich zapewnia gwarancję jakości, a także sprawia, że nie będzie problemów z serwisowaniem i częściami zamiennymi.

Jak widać wybór pieca konwekcyjno-parowego często jest dosyć skomplikowanym procesem. Nierzadko potrzebne są testy na konkretnym produkcie, aby sprawdzić czy piec faktycznie spełnia swoje funkcje i może zostać wykorzystany w konkretnym lokalu. Zawsze warto skontaktować się ze specjalistami, którzy dzięki swojej fachowości postarają się dopasować odpowiednie urządzenie pod konkretne potrzeby klienta.

Dział  handlowy:

Kinga Gibadło, tel: 501 869 226

Sklep internetowy na platformie
SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie